Om te kunnen blijven rijden met een hybride, of elektrische auto kun je niet om een goede kabel heen om de auto op te laden. Er zijn verschillende soorten laadkabels in Nederland te koop, de type 2 laadkabel is de meest gebruikte kabel om de auto’s op te laden. Bij de eerste elektrische auto’s bestond er nog geen kabel die voor iedere auto kon worden gebruikt, een zogenaamde universele kabel. Iedere merk gebruikte een andere techniek om een elektrische auto op te laden, heel snel kwam men erachter dat verschillende laadkabels en laadstations niet erg handig was. 

type 2 laadkabel

Belang van een universele stekker

Ook de Europese Unie zag het belang in dat er een universeel model moest komen voor een laadkabel, dit was de geboorte van de type 1 en type 2 laadkabel. De laadpoort van de elektrische auto bepaald welke type laadkabel je nodig hebt, een auto kan alleen een type 1 of type 2 laadpoort hebben. Ook heb je te maken met de zijde van de laadpaal, bij de laadpalen staan de signaal pennen naar buiten gericht. Dit zijn in totaal zeven pennen, bij de laadpoort van de auto is dit proces precies omgekeerd. Een laadkabel heeft altijd een laadpaal zijde en een autozijde.

Meest gebruikt in Europa

In Europa wordt een type 2 laadkabel het meeste gebruikt, de kabel wordt ook wel de mennekes kabel genoemd. Type 2 wordt zowel gebruikt voor volledige elektrische auto’s als hybride modellen, ook bij de laadpalen gebruiken leveranciers deze gegevens. Een laadkabel kan op 3 fasen opladen, dit zorgt voor sneller opladen van je auto, ook de stroomverdeling wordt hierbij beter verdeeld. Je kunt een type 2 laadkabel alleen gebruiken bij een type aansluiting op de auto, de laadpaal ingang is wel gelijk. Informeer ook naar het laadvermogen, dit bepaald ook de snelheid van opladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *