Iedere huisdiereigenaar heeft wel eens van wormen gehoord. Het is altijd naar als dieren dit krijgen, en als baasje wil je er dan ook alles aan doen om ze er voor te behouden of anders er van te genezen. Maar voor een fenomeen dat aardig bekend is, weten mensen niet veel meer af dan de basics. Daarom schrijf ik vandaag een blog over wormen bij honden. Ik begin met het uitleggen van wat wormen bij honden precies zijn en hoe dieren er aan komen. Vervolgens geef ik meer inzicht in de symptomen waarop je moet letten bij de huisdieren. Tot slot vertel ik nog meer over de producten die verkrijgbaar zijn om wormen te voorkomen of te genezen. Alles over het ontwormen hond lees je dus vandaag hier, veel leesplezier!

Wat zijn wormen precies?

In principe zijn wormen parasieten. Dit klinkt heel naar, en voor het dier is het natuurlijk ook niet fijn. Een parasiet teert op het lichaam van een andere levende, in dit geval de hond. Doordat ze op de hond teren, worden voedingsstoffen die de hond zelf nodig heeft afgenomen of worden lichaamsfuncties verstoord. De meest bekende is de spoelworm, deze leeft in de dunne darm van de hond. Maar dieren kunnen ook een rondworm, hartworm of lintworm oplopen. Het oplopen van wormen gebeurt eigenlijk al bij de geboorte. Bijna elke hond heeft eitjes in het lichaam, maar als de weerstand goed is (bij volwassen honden) hebben ze er geen last van. Via de baarmoeder en moedermelk worden pups besmet. Ook kunnen honden besmet raken als ze besmette muizen eten, of eitjes van de grond eten tijdens het spelen in het gras.

Wat voor symptomen geven wormen?

Bij pups is de invloed van de wormen het grootst, maar zijn de symptomen gelukkig ook het duidelijkst. Je herkent wormen vaak aan het wormenbuikje, een dikke buik maar verder een mager gelaat. Dit komt omdat de darmen niet goed werken, waardoor het dier afvalt maar de buik opblaast. Andere symptomen die ook bij volwassen honden voorkomen is diarree en onfitheid van de hond.

Welke producten zijn goed voor het ontwormen hond?

Een dierenarts kan met simpele testen snel achterhalen of je hond wormen heeft. Daarnaast is het verstandig om volwassen honden 4 keer per jaar te ontwormen, omdat eitjes niet zichtbaar zijn in ontlasting. Er zijn een aantal kruidenproducten die voor een algemene darmgezondheid zorgen, zoals Doggy Parex en Verm-X-Hond. Als er echt wormen gedood moeten worden dan zijn reguliere ontwormmiddelen aan te raden! Raadpleeg ook altijd de dierenarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *