Tegenwoordig is het steeds meer hip en happening om je huis vol te zetten met planten. Groot, klein, tropisch of kleurrijk, het maakt allemaal niet uit. Overal kun je tegenwoordig wel planten kopen. Op sociale media kom je geregeld foto’s tegen van influencers met hun hele huis vol planten. En geef ze eens ongelijk. Ik ben absoluut niet van alle social media trends een voorstander, maar deze vind ik toch wel erg leuk. Planten geven namelijk sfeer in huis en het geeft een goed gevoel wanneer je plantjes uitgroeien tot volwaardige planten. Maar heb je nu net als ik niet van die groene vingers, dan kan het idee van een huis vol planten je wel afschrikken. Dat is helemaal niet nodig, want ook zonder groene vingers kun je prima planten verzorgen. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Algemene tips

Met zoveel verschillende soorten planten gelden ook weer een hoop verschillende regels. In ieder geval is het belangrijk dat je de planten op de juiste plek zet. Dat is niet direct in de zon, maar ook niet helemaal in het donker. De meeste planten groeien het best op een plek met genoeg licht, maar bij teveel licht zal de verdeling niet op natuurlijke manier verlopen. Ook bij het water geven kan nog wel eens wat mis gaan. Het is dan ook lastig om je planten voldoende water te geven zonder dat ze verdrinken. De juiste hoeveelheid water verschilt dan ook weer per plant. Een algemene tip is om de blaadjes te voelen. Als deze droog aanvoelen geef je de plant wat water.

Verpotten

Heb je de smaak je pakken en groeien jouw planten als kool? Dan is het wellicht tijd om ze te verpotten. Het vroege voorjaar is hier de beste periode voor. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar wel verpot worden. Langzame groeiers en grote planten eens in de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens een maat groter is en met een afvoergaatje onderin, waar je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of korrels, zodat de wortels niet in water of natte aarde blijven staan.

Spint

Zie je meerdere witte puntjes op of onder een blad, dan heb je waarschijnlijk last van spint. Dit zijn kleine beestjes die plantensappen zuigen. Als je dit niet behandeld, zal de plant na verloop van tijd afsterven. Spint kan ontstaan door de aankoop van besmette planten, tocht, overdracht vanaf je kleding of gereedschap en nog meer. spint bestrijden doe je met behulp van een bestrijdingsmiddel, roofmijten of kweekzakjes.