Het internet is iets waarvan bijna niemand tegenwoordig meer zonder kan. Het eerste wat je doet als je opstaat is al even je mail checken of het nieuws lezen. Daarna ga je naar je werk of studie, waarbij je ook talloze dingen ‘even’ moet opzoeken op Google. Vervolgens ga je ’s avonds naar de supermarkt en moet je toch even opzoeken welke recepten je ook alweer nodig had voor dat recept. En tot slot na het eten nog eventjes netflixen of online shoppen. Het internet is dus tegenwoordig iets waar men mee opstaat en ook weer mee gaat slapen. We zijn bijna geen moment zonder. Maar wat moeten we hier nou van vinden?

Vroeger

Vroeger, in de tijd dat er nog geen internet was, was het natuurlijk onnodig om over dit soort vraagstukken na te denken. Sinds 1993 is het internet voor iedereen beschikbaar en moeten wij nadenken over hoe wij een wereld met internet willen inrichten. Niet iedereen is enthousiast over de ‘online’ wereld van tegenwoordig. Maar het uit de wereld krijgen gaat je nooit meer lukken, dus het is beter om het te accepteren en te kijken hoe we hiermee om willen/moeten gaan. Natuurlijk was in 1993 het internet en de ‘online’ wereld nog niet zo complex, maar nu wordt het toch echt wel tijd om met elkaar te gaan brainstormen.

Nu

Tegenwoordig is het internet dus veel complexer. Met de komst van social media, Bitcoin, robots en andere ‘nieuwe’ fenomenen komen er ook een heleboel nieuwe vragen om de hoek kijken. Zoals ik al zei lopen de meningen over het internet tegenwoordig uiteen. Bijvoorbeeld op social media en de mensen die hierdoor bekend zijn (influencers genoemd) is heel veel kritiek doordat dit effect heeft op de mentale gesteldheid van jongeren. De jongeren die kijken zo op tegen deze influencers dat zij proberen hetzelfde leven en uiterlijk te krijgen, wat soms resulteert in eetstoornissen, psychische problemen of stress. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar vaak wordt vergeten dat ook voor het internet al sprake was van beroemde mensen en rolmodellen. Of deze problemen worden versterkt, is dus nog maar de vraag.  

De toekomst

Tot slot wordt vaak vergeten hoeveel het internet te bieden heeft. Allereerst hebben wij een vrije stroom van informatie waardoor wij kennis, meningen en andere dingen kunnen uitwisselen. Dit is een van de grootste voordelen van het internet. Niet alleen voor de ‘gewone’ mens is dit een voordeel, maar ook voor de wetenschap en het onderzoek. Onderzoekers en wetenschappers over de hele wereld kunnen hun kennis delen, wat tot baanbrekende resultaten kan leiden. Daarnaast heeft het internet ook veel potentie wat betreft robotica, beveiliging van data en algoritmen. Als wij deze dingen op de juiste manier gebruiken, en niet misbruiken, kunnen we in de toekomst heel veel problemen oplossen met dit geweldige fenomeen…INTERNET!