Iets wat heel verwarrend kan zijn, is een dresscode. Zeker voor iets meer formelere feesten is het soms onduidelijk wat er nou aangetrokken hoort te worden. Hieronder staat de etiquette voor twee verschillende dresscodes, voor zowel mannen als vrouwen.

Black Tie

Een black tie- dresscode is misschien wel de bekendste dresscode. Het is een vrij simpele, maar formele dresscode en het wordt gezien als iets feestelijker dan white tie. Mannen dragen bij black tie een smoking, in de kleuren zwart, donkerblauw of wit. Daaronder dragen zij een wit overhemd en een zwarte vlinderdas. De schoenen zijn gemaakt van leer en in het zwart. Belangrijk is de attentie tot detail. De sokken horen bijvoorbeeld te passen bij de kleur van het overhemd. Een accessoire kan zijn een pochet, een gevouwen wit doekje in de borstzak, en een zakhorloge. Een polshorloge wordt als ongepast gezien, omdat het niet belangrijk zou moeten zijn om de tijd bij te houden.

Vrouwen zijn bij black tie- events vaak gekleed in avondjurken. Voor een meer gala- event zijn deze jurken vloerlengte en in donkere kleuren. Als de dresscode voor, bijvoorbeeld, een bruiloft is, is het misschien fijner om te gaan voor een kortere cocktail dress, in een vrolijke kleur. De jurken zijn vaak gemaakt van chiffon, satijn, velvet of zijde. Deze zijn hierdoor erg sierlijk en ze staan mooi bij het donkere pak van de mannen. Het is niet de bedoeling dat er veel decolleté wordt getoond bij de jurken.

White tie

White tie is de formeelste dresscode. Het wordt het vaakst gebruikt bij royale en publieke ceremonies. In Nederland wordt de dresscode daarnaast aangehouden als iemand tot doctor wordt gepromoveerd. Mannen dragen hierbij rokkostuums, de meest klassieke vorm van avondkleding voor mannen. Het is een pak, bestaand uit de volgende delen: een jas met scherpe punten, een wit overhemd en wit vest, een witte of zwarte vlinderdas en een zwarte broek. Accessoires die hierbij horen, kunnen witte handschoenen, een hoge zijden hoed en een zakhorloge zijn. Ook bij white tie wordt het als ongepast gezien om een polshorloge te dragen.

Vrouwen dragen bij de white tie- dresscode een avondjurk of een baljurk. Korte jurken horen eigenlijk niet bij een white tie- event. De regel is vaak: hoe formeler het event, hoe langer de jurk. Bij white tie- events is het dus de bedoeling dat de jurken tot de grond komen. De kleur kan verschillen. Vaak hangt het af van het weer. Als het warmer is buiten, zal de kleur van de jurk lichter zijn. Accessoires die erbij passen zijn avondhandschoenen, sieraden, een bijpassende tas en eventueel een tiara.