Dat ons gehoor afneemt als we ouder worden is eigenlijk niet echt meer een verrassing. De kans is ook vrij groot dat je gedurende je leven te maken krijgt met al dan niet tijdelijke gehoorschade. Dit kan namelijk al gebeuren bij het horen van een harde knal of het aanhoren van dat schitterende concert. Maar wanneer is geluid nou schadelijk? En wat kun je zelf doen om gehoorschade te voorkomen?

Wanneer is geluid schadelijk?

Blootstelling aan harde geluiden kan schade aan het gehoor veroorzaken. Het ligt er echter al aan hoe hard het geluid is waargenomen en hoe lang dit heeft geduurd. Geluidsterkte wordt gemeten in een logaritmische schaal, namelijk decibel. Wanneer er bijvoorbeeld 10 decibel gemeten kan worden, dan betekent dit in wezen dat de geluidsdruk op je gehoor met factor 10 is toegenomen. Het ligt er dan nog wel aan hoe gevoelig het gehoor is voor het type geluidsfrequentie.

Geluid boven de 80 decibel kan voor gehoorschade zorgen. Bij hogere getallen kan er zelfs acute gehoorschade optreden. Dit wil zeggen dat je niet alleen lange termijn gevolgen ondervind van harde geluiden, maar ook direct kampt met gehoorverlies. En dat is natuurlijk zonde!

Wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen

Hoewel er tal van redenen zijn waardoor je gehoorschade kunt krijgen die lastig te voorkomen zijn, zoals ouderdom of door een bepaalde ziekte of medicijngebruik, er zijn zaken waar je op kunt letten. Wanneer je bijvoorbeeld in grote ruimten bent dan kunnen geluiden harder binnen komen. Hierbij kun je denken aan gymzalen of open publieke ruimten. De harde knallen van een basketbal of werkzaamheden buiten kunnen schadelijk zijn. Ben hier dus alert op en vermijd dit soort geluiden door eventueel oordopjes te dragen.

Gehoorschade komt helaas ook vaak door harde muziek uit onze telefoons. Er zijn echter verschillende apps beschikbaar die controleren hoeveel decibel je maximaal kunt horen. Ook kun je zelf instellen wat het limiet is voor het aantal decibel. Bepaalde apps kunnen ook buiten meten hoe schadelijk geluiden zijn. Raadpleeg deze dus als je niet zeker bent of geluid te hard is!

Advies bij het uitzoeken van een hoortoestel

Wanneer je toch ondersteuning nodig hebt voor je gehoor dan zijn er gelukkig meerdere mogelijkheden. Er zijn diverse soorten en uitvoeringen hoortoestellen op de markt. Via OogvoorOren.nl kun je vrijblijvend advies inwinnen om er voor te zorgen dat je een hoortoestel hebt dat past bij jouw leefstijl. Zo kun je weer volop genieten van je gehoor, maar blijf letten op schade van buitenaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *